Isnin, 16 Januari 2012

Resepi Udang Getak Bersantai Di Persada Seni

BAHAN-BAHAN:
Udang Getak
Bawang Besar
Bawang Putih
Halia
Rempah 4 Sekawan
Sos Cili
Cili Hijau
Daun Chevile
Tomato Ceri

BAHAN-BAHAN SOS COKLAT KRIM:
Krim
Serbuk Koko
Gula
Garam
Kulit Kayu Manis
Jus Limau





CARA-CARA PENYEDIAAN:
1. Udang getak guntingkan kulit sebelah atas udang. Kemudian ketepikan.
2. Hiriskan bawang besar, bawang putih dan halia.
3. Panaskan minyak untuk menumis bahan hirisan tadi bersama rempah 4 secawan.
4. Apbila naik minyak masukkan sos cili, garam, gula dan lada hitam untuk perasa.
5. Masukkan udang getak bersama sedikit air biarkan sehingga mendidih dan tutup periuk. Kecilkan api selama 8 minit.
6. Kemudian masukkan tomato ceri dan daun chevile.
7. Cara penyediaan Sos Coklat Krim: Panaskan krim hingga menjadi suam, masukkan serbuk koko, gula, garam dan kayu manis gaul hingga pekat. Perahkan sedikit jus limau.
8. Angkat dan hidangkan.